Szukasz odpowiedzi na pytania? Skontaktuj się z Doradcą. Telefon: +48 22 263 06 00  Email: bok@osloskinlab.pl

Polityka prywatności

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych konsumentów, klientów i kontrahentów biznesowych NutraQ

Zaktualizowano w czerwcu 2024 r.

Niniejszy dokument zawiera informacje na temat przetwarzania danych osobowych* przez Oslo Skin Lab Polska, należące do NutraQ sp. z o.o. Firma w tym dokumencie opisywana jest jako NutraQ lub My.

*"Dane osobowe" oznaczają wszelkie informacje, które można powiązać z Tobą jako osobą fizyczną.

1. Cele przetwarzania przez nas danych osobowych, rodzaje danych osobowych, podstawa prawna i okres przechowywania.

1.1 Przetwarzanie przez nas danych osobowych odbywa się zgodnie z odpowiednimi przepisami prawa, w tym Ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych (2016/679) ,RODO” oraz ustawą z dnia 10 maja 2018 r .o ochronie danych osobowych. Celem przetwarzania danych osobowych przez NutraQ jest obsługa zapytań od konsumentów i innych osób fizycznych, dostarczanie usług lub produktów, zarządzanie komunikacją i marketingiem, dostosowywanie i ulepszanie rozwoju produktów i produkcji usług lub produktów lub zarządzanie współpracą i komunikacją z kontrahentami biznesowymi.

1.2 Cel wykorzystywania danych osobowych i rodzaje danych osobowych, które wykorzystujemy będą:

  • opisane w dostarczonych klauzulach informacyjnych;
  • jasno wynikać z kontekstu kontaktu z nami (na przykład podajesz swoje imię, czasami nazwisko oraz adres e-mail podczas zapisywania się do newslettera);
  • opisane w sekcjach 1.4–1.10 poniżej.

1.3 W punktach 1.4 – 1.10 poniżej znajdziesz więcej informacji na temat przetwarzania przez nas danych osobowych w różnych sytuacjach, w których miałeś/aś z nami kontakt. Informacje te opisują konkretne cele, dla których dane osobowe użytkownika są przetwarzane, kategorie przetwarzanych danych osobowych, podstawę prawną przetwarzania oraz okres przechowywania danych osobowych przez NutraQ.

Należy pamiętać, że kilka punktów z klauzuli informacyjnej może być dla Państwa istotnych w tym samym czasie, na przykład jeśli odwiedzają Państwo naszą stronę internetową (punkt 1.4), kupują towary (1.7) i w związku z zakupem np.: tworzą profil w naszym klubie klienta, jeśli taka funkcja ma zastosowanie (1.6). 

1.4 Wizyty na naszych stronach internetowych - Pliki cookies lub zbieżne technologie ("pliki cookies")

1.4.1 Witryny internetowe NutraQ wykorzystują pliki cookies lub zbieżne technologie (zwane dalej łącznie "plikami cookie"), które są przechowywane na komputerze, telefonie komórkowym lub tablecie użytkownika, zazwyczaj za pomocą przeglądarki internetowej. Pliki cookie są wykorzystywane m.in. w celu zapewnienia bezpiecznego logowania, zapewnienia odwiedzającym lepszego doświadczenia użytkowania, zapewnienia dostępu do różnych funkcji strony internetowej, odróżnienia odwiedzających stronę internetową od siebie, analizy działania naszej strony internetowej i usług online oraz umożliwienia prowadzenia spersonalizowanych reklam opartych na zainteresowaniach użytkowników. Wiąże się to z większym lub mniejszym wykorzystaniem danych osobowych użytkowników strony internetowej – jak opisano poniżej – i pomaga nam ulepszać stronę internetową i sprawiać, że nasza komunikacja cyfrowa jest bardziej odpowiednia dla użytkowników.

1.4.2 Odwiedzający mogą dobrowolnie zgodzić się na używanie plików cookies poprzez ustawienia na naszej stronie internetowej lub w swojej przeglądarce. Możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki tak, aby blokować automatyczne pobieranie plików cookie lub mieć możliwość pobrania każdego pliku cookie. Możesz także w każdej chwili usunąć pliki cookies wchodząc w ustawienia w swojej przeglądarce. Sposób wykonania tej operacji zależy od używanej przeglądarki. Dalsze instrukcje dotyczące działania przeglądarki można znaleźć w menu „Opcje internetowe/prywatności” lub jego odpowiedniku. Pamiętaj, że jeśli nie zgodzisz się na pliki cookie, może to mieć wpływ na funkcjonalność naszych i innych stron internetowych.

1.4.3

Rodzaj danych osobowych przetwarzanych za pomocą plików cookie: adres IP, typ urządzenia i systemu operacyjnego, lokalizacja, zachowanie na stronie internetowej, kliknięcia, czas spędzony na stronie internetowej itp.

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Pliki cookie oparte na wydajności: Pozwalają nam zliczać wizyty i źródła ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony internetowej. Pomagają nam dowiedzieć się, które strony są najbardziej, a które najmniej popularne, i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po witrynie. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są agregowane, a zatem anonimowe. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedziłeś/aś naszą stronę internetową.

Twoja zgoda.

Patrz 1.4.4 (poniżej tabeli).

Funkcjonalne pliki cookie: Umożliwiają one stronie internetowej oferowanie lepszej funkcjonalności i personalizacji. Mogą one być ustawiane przez nas lub przez zewnętrznych usługodawców, których usługi dodaliśmy do naszych witryn. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

 

Twoja zgoda.

Patrz 1.4.4 (poniżej tabeli).

Niezbędne pliki cookie: Są one niezbędne do funkcjonowania strony internetowej i nie można ich wyłączyć w naszych systemach. Zazwyczaj są one ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które stanowią żądanie usług, takich jak ustawianie ustawień prywatności, logowanie czy wypełnianie formularzy. Możesz ustawić swoją przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie lub ostrzegała Cię o nich, ale prawdopodobnie doprowadzi to do braku działania części witryny. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych.

 

Uzasadniony interes NutraQ w zapewnieniu funkcjonowania naszych stron internetowych dla odwiedzających.

Patrz 1.4.4 (poniżej tabeli).

Pliki cookie do targetowania: Są one ustawiane przez naszych partnerów reklamowych. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do tworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach internetowych. Nie przechowują one danych osobowych bezpośrednio, ale opierają się na unikalnej identyfikacji przeglądarki i urządzenia internetowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, będziesz otrzymywać mniej ukierunkowane reklamy.

 

Zgoda użytkownika

Patrz 1.4.4 (poniżej tabeli)

1.4.4 Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat plików cookie, które mogą być używane przez tę witrynę, do czego są używane, dostępu osób trzecich do informacji gromadzonych przez pliki cookie i czasu ich używania, możesz znaleźć listę specyfikacji w polu informacji o plikach cookie, do którego można uzyskać dostęp po wejściu na stronę internetową,  w sekcji "Ustawienia plików cookie" lub w formie klikanej ikony tarczy, zwykle dostępnej w lewym dolnym rogu, gdy odwiedzasz naszą stronę internetową.

1.5 Konkursy i inne akcje promocyjne

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, adres, data urodzenia, odpowiedź lub inne zgłoszenie do konkursu, takie jak zdjęcie itp.

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Zarządzanie Twoim udziałem w kampanii promocyjnej, w tym kontaktowanie się z Tobą w przypadku wygranej.

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem (udział w akcji promocyjnej). W określonych przypadkach możesz udzielić swojej zgody podczas rejestracji.

Dane zostaną usunięte w rozsądnym czasie po zakończeniu akcji promocyjnej. Czas usunięcia może być określony w regulaminie konkursu.

Publikacja zwycięzców w kampanii promocyjnej/konkursie na stronie internetowej lub w mediach społecznościowych

Twoja zgoda.

Dane pozostaną opublikowane tak długo, jak długo publikacja zostanie uznana za istotną dla marketingu konkursu przez firmę NutraQ, ale przestaniemy również publikować informacje, jeśli użytkownik wycofa swoją zgodę.

 

1.6 Programy lojalnościowe lub kluby klienta oraz subskrypcje naszych newsletterów i ofert

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, wiek, płeć, preferencje, adres e-mail, adres, numer telefonu, data urodzenia, informacje o tym, jakie towary lub usługi zakupili Państwo w naszych sklepach internetowych i czasie zakupu, Państwa zgoda na komunikację z naszej strony i historia tego.

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Administrowanie członkostwem w klubach klienta, programach lojalnościowych lub subskrypcjach newsletterów i ofert, które zapewniają dostęp do ofert i innych informacji o naszych produktach.

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem. W określonych przypadkach możesz udzielić swojej zgody podczas rejestracji.

 

Informacje są wykorzystywane do czasu wycofania przez Ciebie zgody lub do 12 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa.

Wysyłanie newsletterów i ofert do członków klubów klienta lub programów lojalnościowych lub subskrybentów biuletynów i ofert.

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem.

 W określonych przypadkach możesz udzielić swojej zgody podczas rejestracji.

 

 Informacje są wykorzystywane do czasu wycofania przez Ciebie zgody lub do 12 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa. W przypadku klientów posiadających aktywne punkty lojalnościowe dane klientów przechowujemy do 36 miesięcy.

Personalizacja treści newsletterów i ofert, w celu dopasowania reklamy do zakładanych preferencji użytkownika w odniesieniu do naszych produktów i ofert.

Dostosowanie opiera się na informacjach, które przekazałeś/aś nam w związku z rejestracją itp., a także na tym, jakie produkty zakupiłeś/aś w naszych sklepach internetowych i w jakich godzinach zakupu.

Uzasadniony interes firmy NutraQ w skutecznym marketingu. W określonych przypadkach możesz udzielić swojej zgody podczas rejestracji.

 Informacje są wykorzystywane do czasu wycofania przez Ciebie zgody lub do 12 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa. W przypadku klientów posiadających aktywne punkty lojalnościowe dane klientów przechowujemy do 36 miesięcy.

Personalizacja treści newsletterów i ofert NutraQ w celu dopasowania reklam do zakładanych preferencji użytkownika w odniesieniu do naszych produktów i ofert.

Dostosowanie opiera się na informacjach, które przekazałeś/aś nam w związku z rejestracją , a także na tym, co kupiłeś/aś w naszych sklepach internetowych i czasie zakupu, a ponadto na informacjach od osób trzecich, które pozwalają nam lepiej przewidzieć, jakimi produktami możesz być zainteresowany, takimi jak (i) zakładany dochód,  zainteresowania i sytuacja rodzinna, (ii) które strony internetowe odwiedziłeś i na które reklamy kliknąłeś, (iii) kliknięcia w naszych newsletterach

Twoja zgoda.

 Informacje są wykorzystywane do czasu wycofania przez Ciebie zgody lub do 12 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa. W przypadku klientów posiadających aktywne punkty lojalnościowe dane klientów przechowujemy do 36 miesięcy.

Gromadzenie punktów bonusowych lub podobnych, w celu zapewnienia różnych korzyści.

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem.

 

Usuwane po 36 miesiącach od anulowania subskrypcji lub członkostwa.

Na podstawie zakupu produktów w naszym sklepie internetowym możemy wyświetlać reklamy w Internecie innym osobom o podobnych cechach/zainteresowaniach jak Ty.

Uzasadniony interes firmy NutraQ w skutecznym marketingu.

 Usuwane w ciągu 36 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa lub po zażądaniu zaprzestania wykorzystywania danych w ten sposób.

 

1.7 Kupowanie od nas towarów lub usług w sklepach internetowych lub za pośrednictwem telemarketingu

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, adres e-mail, adres, numer telefonu, historia zakupów i dostaw, data urodzenia, lokalizacja produktu w koszyku na stronie internetowej

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Administrowanie kontem użytkownika w sklepie internetowym, co wiąże się z przechowywaniem danych kontaktowych i Twoich zamówień.

 

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem.

Uzasadniony interes NutraQ w zapewnieniu dobrej obsługi klienta.

Informacje są przechowywane do momentu usunięcia konta użytkownika, jeśli taka sytuacja ma zastosowanie.

Obsługa zamówień na zakup towarów lub usług i ich dostawa, wysyłanie potwierdzenia zamówienia do Państwa oraz śledzenie wszelkich reklamacji.

Niezbędne do wykonania umowy z Państwem oraz do wypełnienia Państwa praw wynikających z prawa zakupu i naszych zobowiązań.

Dla klientów z zarejestrowanym profilem/kontem klienta: Dane dotyczące bieżących i poprzednich zakupów są przechowywane do momentu, gdy poprosisz o ich usunięcie lub 36 miesięcy od anulowania lub zakończenia członkostwa lub subskrypcji.

 

Przechowywanie informacji księgowych o dostawie

NutraQ musi wypełnić obowiązek prawny.

Okres przechowywania wynika z przepisów o rachunkowości.

Jeśli użytkownik zalogował się jako użytkownik do jednego ze sklepów internetowych NutraQ i ma produkty w koszyku bez dokończenia zakupów lub realizacji transakcji, możemy zapisać informacje o koszyku, abyśmy mogli wysłać mu wiadomość e-mail z przypomnieniem o koszyku w późniejszym terminie. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy jesteś członkiem klubu klienta lub programu lojalnościowego lub subskrybujesz nasze biuletyny i oferty, patrz punkt 1.6.

Uzasadniony interes w sprzedaży i marketingu naszych produktów.

Usunięto w ciągu trzech miesięcy.

 

Wykorzystanie inteligencji zakupowej w analizie trendów zakupowych, do personalizacji komunikacji, reklamy i zapasów.

Uzasadniony interes firmy NutraQ w skutecznej komunikacji z konsumentami.

Wykorzystywane są wyłącznie dane zanonimizowane (patrz 2.2).

Rozmowa telefoniczna w sprawie marketingu i sprzedaży naszych produktów.

Uzasadniony interes NutraQ w sprzedaży produktów.

 Informacje są wykorzystywane do czasu wycofania przez Ciebie zgody lub do 12 miesięcy po zakończeniu subskrypcji lub członkostwa. W przypadku klientów posiadających aktywne punkty lojalnościowe dane klientów przechowujemy do 36 miesięcy. W przypadku innych osób numery telefonów są pobierane z rejestrów osób trzecich i nie są przechowywane przez NutraQ.

 

1.8 Zapytania dotyczące naszych produktów, usług lub działalności

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, treść zapytania skierowanego do NutraQ

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Przetwarzanie zapytań o  informacje, wytyczne, skargi, skargi, roszczenia, reklamacji itp.

Uzasadniony interes NutraQ w zapewnieniu poprawnej obsługi klienta.

W celu zawarcia umowy z konsumentem, który składa zapytanie.

W niektórych przypadkach przetwarzanie danych osobowych może być niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na spółce NutraQ, na przykład w celu spełnienia reklamacji lub zaksięgowania informacji o płatności zgodnie z ustawą o rachunkowości.

Usuwamy dane osobowe związane z zapytaniami i reklamacjami zgodnie z zasadami przechowywania danych klientów, o których mowa w pkt 1.6 i 1.7

Wykorzystanie zapytań ofertowych w celu dostosowania produktów, usług lub marketingu NutraQ.

Uzasadniony interes firmy NutraQ w dostarczaniu dobrych produktów, usług i marketingu.

 

 Usuwamy dane osobowe związane z zapytaniami i reklamacjami zgodnie z zasadami przechowywania danych klientów, o których mowa w pkt 1.6 i 1.7

Wykorzystanie zapytań w związku z wycofaniem produktu z rynku.

Uzasadniony interes NutraQ w dostarczaniu dobrych produktów.

W niektórych przypadkach przetwarzanie może być konieczne ze względów bezpieczeństwa, w szczególności w celu ochrony życia i zdrowia ludzkiego.

 Usuwamy dane osobowe związane z zapytaniami i reklamacjami zgodnie z zasadami przechowywania danych klientów, o których mowa w pkt 1.6 i 1.7

Przetwarzanie innych zapytań

Uzasadniony interes NutraQ w zapewnieniu dobrej obsługi klienta.

 

 Usuwamy dane osobowe związane z zapytaniami i reklamacjami zgodnie z zasadami przechowywania danych klientów, o których mowa w pkt 1.6 i 1.7

1.9 Udział w badaniach rynku 

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, wiek, odpowiedzi udzielone w badaniu rynku

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Badania rynku za pośrednictwem poczty elektronicznej lub innych kanałów elektronicznych.

Celem jest ulepszanie naszych produktów i marketingu.

Zgoda lub umowa z Państwem (członkostwo) stanowi dla nas podstawę zapytania.

Przetwarzanie Twoich odpowiedzi opiera się na naszym uzasadnionym interesie w ulepszaniu naszych własnych produktów i marketingu

Odpowiedzi są natychmiast zanonimizowane (patrz 2.2).

 1.10 Inne przetwarzanie danych osobowych dotyczących naszych kontrahentów biznesowych

Rodzaj danych osobowych: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, stanowisko, komunikacja, udział w spotkaniach z nami, wkład udzielony na spotkaniach, obserwacje i recenzje biznesowe, nagrania wizerunkowe, dźwiękowe i filmowe, alergie, w ramach badań przesiewowych w zakresie przeciwdziałania korupcji i zgodności.

Cel

Podstawa prawna

Okres przechowywania

Zarządzanie dialogiem, bieżącą współpracą zapytaniami i spotkaniami, a także protokołami, notatkami, nagraniami i transkrypcjami z kontaktów i komunikacji, np. spotkań.

 

Przetwarzanie może być konieczne do realizacji umowy z Państwa firmą lub do wykonania zadań przed zawarciem takiej umowy.

 

Podstawą może być również nasz prawnie uzasadniony interes, np. w celu:

(i) ulepszania naszych towarów, usług, produkcji lub innych części naszej działalności

(ii) przeprowadzanie strategicznych ocen i decyzji biznesowych;

(iii) zapewnienia dobrej współpracy i obsługi klienta.

 

Podstawą przetwarzania nagrań ze spotkań Teams i tym podobnych będzie zazwyczaj zgoda.

 

Informacje o alergiach będą przetwarzane za zgodą.

Tak długo, jak istnieje potrzeba biznesowa przechowywania.

W celu zapewnienia zgodności regulacyjnej z przepisami dotyczącymi sankcji, a także zapewnienia zgodności z przepisami antykorupcyjnymi, NutraQ może przeprowadzać kontrolę zewnętrznych stron trzecich, z którymi NutraQ i jej jednostki biznesowe nawiązały lub nawiążą relacje. Dane osobowe będą również porównywane z bazami danych dotyczących sankcji i oszustw w odniesieniu do tej działalności. Przykładami takich baz danych jest Bureau van Dijk, które uzyska dla nas wyniki i może ujawnić informacje o kadrze kierowniczej naszych klientów korporacyjnych oraz osobach zajmujących stanowiska kierownicze lub w zarządzie. Aby uzyskać informacje o tym, jak Bureau van Dijk przetwarza dane osobowe, kliknij tutaj.

Mamy uzasadniony interes w przetwarzaniu w celu wypełnienia naszych obowiązków regulacyjnych i zgodności oraz w celu zapewnienia, że nasi kontrahenci znajdują się w granicach akceptowalnego ryzyka (w zakresie, w jakim taki uzasadniony interes nie jest nadrzędny wobec Państwa interesów, podstawowych praw lub wolności).

 

W większości przypadków dane osobowe nie będą przechowywane. Dane osobowe mogą być jednak przechowywane w określonych okolicznościach, o ile jest to uznane za konieczne do udokumentowania zgodności z przepisami prawa i regulacjami lub ze względu na odpowiedzialność umowną.

 

2. Usuwanie i anonimizacja

2.1 Dane osobowe zostaną usunięte po upływie okresu przechowywania określonego w tabelach w punktach 1.4 – 1.10.  

2.2 Dopuszczamy możliwość usunięcia niektórych danych identyfikacyjnych, aby nie można było ich już powiązać z użytkownikiem (anonimizacja). Może to być istotne na przykład w przypadku korzystania z informacji zawartych w naszej bazie reklamacji oraz sporządzania analiz i statystyk, a także w celu dostosowania i rozwoju marketingu i produktów NutraQ w odniesieniu do życzeń i potrzeb konsumentów.

3. Przetwarzanie danych osobowych przez osoby trzecie

3.1 NutraQ może korzystać z usług stron trzecich (podmiotów przetwarzających dane) w celu przetwarzania danych osobowych użytkownika. Korzystanie przez nas z usług podmiotów przetwarzających dane jest regulowane w umowach o przetwarzaniu danych, które zawieramy z takimi podmiotami, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

3.2 Dane osobowe będą zwykle przechowywane i przetwarzane w krajach Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG).

3.3 W niektórych przypadkach NutraQ może zawierać umowy z podmiotami przetwarzającymi dane w krajach trzecich (krajach spoza EOG). W takich przypadkach podstawą przekazania będzie jedna z następujących podstaw:

  1. Kraj ten został zatwierdzony przez Komisję Europejską na podstawie decyzji stwierdzającej odpowiedni stopień ochrony, co oznacza, że chroni prywatność w sposób równoważny z tym, który jest wymagany od krajów EOG; lub
  2. NutraQ zawarła umowę z podmiotem przetwarzającym dane na podstawie standardowych klauzul ochrony danych przyjętych przez Komisję Europejską (jeśli chcesz otrzymać ich kopię, skontaktuj się z nami za pomocą formularza w punkcie 4.1); lub
  • Inna zatwierdzona przez ogólnie obowiązujące przepisy ochrony danych osobowych podstawa transferu.

3.4 W przypadku przetwarzania danych zgodnie z punktami ii) lub iii) powyżej, NutraQ przeprowadza oceny poziomu ochrony w państwach trzecich, w których przetwarzane są dane osobowe. Tam, gdzie okaże się to konieczne, NutraQ wdroży dodatkowe środki w celu zapewnienia, że poziom ochrony danych osobowych jest równoważny poziomowi wymaganemu przez podmioty przetwarzające dane w EOG.

4. Twoje prawa – Punkty kontaktowe w NutraQ.

4.1 Wprowadzenie i punkty kontaktowe w celu skorzystania z przysługujących praw

Jeśli chcesz zaktualizować lub wycofać swoje zgody, lub chcesz przeglądać, poprawiać lub usuwać swoje dane osobowe w związku z naszą usługą, taką jak newsletter przez e-mail, użytkownika w sklepie internetowym lub klubie klienta, możesz dokonać takich zmian na "mojej stronie" itp., lub kliknąć link na dole newslettera. 

Jeśli chcesz skorzystać z innych praw, które przysługują Ci w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych – patrz punkty od 4.2 do 4.8 poniżej – skontaktuj się z nami, poprzez wysłanie wiadomości na adres gdpr@nutraq.com

4.2 Prawo do sprostowania danych

Mają Państwo prawo do niezwłocznego sprostowania nieprawidłowych danych osobowych, a także do uzupełnienia niekompletnych danych osobowych.

4.3 Prawo do usunięcia danych

Mają Państwo prawo do usunięcia swoich danych osobowych bez zbędnej zwłoki w następujących przypadkach:

  1. dane osobowe nie są już niezbędne do celów, w których zostały zebrane lub przetwarzane,
  2. jeżeli wycofasz zgodę, na której opiera się przetwarzanie i nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania,
  3. użytkownik wniesie sprzeciw wobec przetwarzania, a NutraQ nie ma uzasadnionych interesów w przetwarzaniu, które przeważają nad interesem użytkownika w jego zakończeniu (patrz punkt 4.7 poniżej), lub
  4. Dane osobowe były przetwarzane niezgodnie z prawem.

NutraQ nie jest jednak zobowiązana do usunięcia Państwa danych osobowych, jeśli jest to konieczne do dalszego przetwarzania Państwa danych osobowych w celu wypełnienia obowiązków wynikających z prawa krajowego lub w celu ustalenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych. 

4.4 Prawo do wycofania zgody

Mają Państwo prawo do wycofania zgody, jeżeli jest to podstawa prawna przetwarzania Państwa danych osobowych przez NutraQ. W takim przypadku NutraQ zaprzestanie takiego przetwarzania danych osobowych. 

4.5 Prawo dostępu i przenoszenia danych

Mają Państwo prawo do uzyskania informacji, czy NutraQ przetwarza Państwa dane osobowe. Wówczas mają Państwo prawo do informacji o przetwarzaniu, jakie dane osobowe są przechowywane i w jaki sposób są przetwarzane. Otrzymasz te informacje bezpłatnie, chyba że prośba zostanie powtórzona. W takim przypadku NutraQ może żądać rozsądnego wynagrodzenia za rozpatrzenie wniosku. 

Mają Państwo prawo do otrzymania danych osobowych, które dostarczyli Państwo NutraQ, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie nadającym się do odczytu maszynowego oraz prawo do przekazania tych danych innemu administratorowi pod warunkiem, że przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody lub umowy, a przetwarzanie odbywa się w sposób zautomatyzowany. 

4.6 Prawo do ograniczenia przetwarzania

Przysługuje Pani/Panu prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych w następujących przypadkach:

  1. kwestionują Państwo prawidłowość danych osobowych, a ograniczenie będzie wówczas obowiązywało przez okres umożliwiający NutraQ sprawdzenie prawidłowości danych osobowych,
  2. przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a użytkownik sprzeciwia się usunięciu swoich danych osobowych, a zamiast tego żąda ograniczenia wykorzystywania swoich danych osobowych;
  3. NutraQ nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń prawnych,
  4. wniosłeś/aś sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych do czasu sprawdzenia, czy uzasadniony interes NutraQ w przetwarzaniu przeważa nad Twoim interesem w jego zakończeniu.

Jeżeli przetwarzanie Państwa danych osobowych zostało ograniczone, takie dane osobowe, poza przechowywaniem, będą przetwarzane wyłącznie za Państwa zgodą lub w celu ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń prawnych lub w celu ochrony praw innych osób. Jeśli ograniczono przetwarzanie danych osobowych, NutraQ powiadomi Cię o tym przed zniesieniem tego ograniczenia przetwarzania.

4.7 Prawo do sprzeciwu 

Mają Państwo prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych, które opiera się na prawnie uzasadnionych interesach NutraQ. W takim przypadku NutraQ zaprzestanie przetwarzania Państwa danych osobowych, chyba że uzasadniony interes NutraQ w przetwarzaniu przeważa nad Państwa interesem w ich zaprzestaniu lub przetwarzanie jest niezbędne do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń prawnych.

Mają Państwo również prawo sprzeciwić się wykorzystywaniu Państwa danych osobowych przez NutraQ do celów marketingu bezpośredniego. Jeśli użytkownik skorzysta z tego prawa, NutraQ zaprzestanie takiego wykorzystywania jego danych osobowych. 

4.8 Prawo do złożenia skargi na przetwarzanie przez nas Państwa danych osobowych

Jeśli uważają Państwo, że nie przestrzegamy praw przysługujących Państwu w odniesieniu do przetwarzanych przez nas danych osobowych, będziemy wdzięczni za skontaktowanie się z nami za pośrednictwem formularza w punkcie 4.1. Mogą Państwo zażądać, aby Państwa wniosek został rozpatrzony przez Inspektora Ochrony Danych NutraQ, określając to w zapytaniu skierowanym do nas.

Mają Państwo również prawo do złożenia skargi na przetwarzanie Państwa danych osobowych przez NutraQ do odpowiedniego organu nadzorczego.

5. Zmiany w Polityce Prywatności

NutraQ zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w niniejszej Informacji. W każdej chwili możesz samodzielnie odwiedzić tę stronę i sprawdzić, czy zostały wprowadzone aktualizacje. Data aktualizacji Informacji została zamieszczona na górze strony.

Poprzednią wersję Polityki Prywatności znajdziesz tutaj: Polityka Prywatności

Poprzednią wersję Polityki Prywatności znajdziesz tutaj: Polityka Prywatności